Odbiór odpadów gastronomicznych
Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Europejskiej oraz Parlamentu Europejskiego, Nr 1069/2009 oraz aktu wykonawczego 142/2011, odpady kuchenne są zakwalifikowane do odpadów trzeciej kategorii podlegającej konieczności odzysku i odpowiedniej utylizacji.
W oparciu o stosowne zezwolenia i własny zakład utylizacji odpadów realizujemy usługę profesjonalnego odbioru gastronomicznych odpadów kuchennych.
Należy pamiętać, iż na terenie Polski Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zobowiązane są do kontroli postępowania z odpadami zakładów gastronomicznych i punktów zbiorowego żywienia, jednocześnie sprawdzając dokumentację umożliwiającą identyfikację odbiorców. Współpracując z nami zyskujecie pewność, iż wszystkie odpady zostaną w odpowiedni sposób zutylizowane a każdy odbiór odpowiednio udokumentowany (odpowiednie umowy, karty odbioru odpadu).
Dodatkowo magazynowanie i oddawanie odpadów gastronomicznych zapewnia utrzymanie porządku i higieny w Waszym miejscu pracy na odpowiednim poziomie. Nie usuwane regularnie odpady psują się i fermentują, co w efekcie powoduje nieprzyjemny zapach odstraszający klientów a zaległe odpady są pożywką dla bakterii, owadów i gryzoni.
Odbieramy zepsute i przeterminowane produkty żywieniowe, odpadki oraz resztki jedzenia powstałe na etapie przygotowywania potraw.
W sposób bezpieczny i profesjonalny odbieramy także zużyte jadalne tłuszcze roślinne w tym olej posmażalniczy, in. po-fryturę lub UCO (used coocking oil) zapewniając właściwą utylizację odpadów tego typu w oparciu o własną flotę pojazdów i system wyposażonych w szczelne zamknięcia, dopasowanych do potrzeb klienta pojemników o zróżnicowanej pojemności 20 / 30 / 60 / 90 / 120 l.
Wieloletnie doświadczenie oraz znajomość obowiązujących przepisów prawnych pozwalają na profesjonalne podejście do problemów klienta związanych z kuchennymi odpadami gastronomicznymi oraz przejęcie całej odpowiedzialności za ich rozwiązywanie.
Opracowujemy i wdrażamy kompleksowe systemy gospodarki odpadami przygotowując je zgodnie z ich rodzajem i indywidualnymi potrzebami Klienta
- Lista usług oferowanych klientom
- Korzyści ze współpracy z RAN-Synchron
- zbiórka i unieszkodliwianie odpadów kuchennych szkół i przedszkoli
- zbiórka i unieszkodliwianie oleju posmażalniczego, in. oleju zużytego, po-frytury, UCO (used coocking oil)
- fachowe porady zwiazane z właściwą informacją zagospodarowania odpadów
- opracowanie oraz wdrażanie systemów gospodarki odpadami zgodnie z indywidualnymi potrzebami klienta
- ograniczenie ryzyka związanego z ewentualnymi sankcjami nałożonymi przez organy kontrolujące
- współpraca z firmą, która inwestuje w wyposażenie związane z gospodarką odpadami klienta
(np. specjalne pojemniki o pojemnościach 120 / 240 litrów)
- odpowiednio skonstruowana usługa zwiazana z ilością i częstotliwością odbioru
- usługi doradcze świadczone przez specjalistów